Open tijd en afbindsnelheid van hot melt

Afdrukken

Intercol heeft een standaard methode om de open tijd en de afbindtijd voor hot melt lijmen te bepalen. De afbindtijd wordt ook wel eens gezien als droogtijd, maar dat is onjuist gezien een hot melt niet droogt, enkel zijn hechting verkrijgt door af te koelen vanaf hete vloeibare fase.

Hotmelts worden ingezet vanwege hun snelle afbindtijd, het is als het ware een industriëel verwerkbare secondelijm voor de industrie, die voedselveilig is en uitermate goed is toe te passen in productieprocessen, waar naast hoge snelheden, ook machinestops, pauze's, productwisselingen en andere onregelmatigheden opgevangen moeten worden. Een bijkomend effect is dat hotmelts meestal ook een korte open tijd hebben. Dat betekend dat de verlijming gemaakt moet worden binnen enige seconden na het aanbrengen op het eerste substraat.  Zowel de open tijd als de afbindtijd zijn een belangrijk gegeven Het is belangrijk om de open tijd van de lijm aan te passen aan de vereisten van het proces en de omstandigheden in de productie. In het algemeen geldt wel dat de open tijd het liefst zo kort mogelijk is, bijvoorbeeld 1 tot 2 seconden, en de aandruktijd het liefst 3-4 seconden. Er zijn echter processen die een open tijd vragen van meer dan 30seconden, o of slechts een aandruktijd van 0.1 seconde. Met name het verlijmen buiten de open tijd kan achteraf leiden tot verbindingen die geen stand houden in de praktijk. Applicaties met een te korte aandruktijd laten meestal direct falen zien na het verlaten van de aandruksectie.

Hotmelt lijmen worden juist ingezet vanwege de korte compressietijden, in sommige productieprocessen kan echter het product wel verder worden verwerkt in het proces, ondanks het feit dat de hotmelt nog steeds vloeibaar of zeer plastisch is wanneer de compressie wordt verwijderd en spanningen op het gewricht de substraten dan van elkaar kunnen afduwen. Bekende processen waarbij de hotmelt langere tijd nodig heeft maar dit geen probleem hoeft te zijn, zijn bijvoorbeeld Plaatmontage, lamineren, kartonnen afdichting, folieverlijming of seal toepassingen.

Intercol's laboratoriummaakt het mogelijk de ontwikkeling van de verbinding van hot melt lijmen in kaart te brengen onder gesimuleerde praktische hechtomstandigheden. Alternatieve lijmen en substraten kunnen worden getest op geschiktheid waarbij er in eerste instantie geen noodzaak is van een productietest.

Wat is hot melt

PUR hot melt

EVA hot melt

PO hot melt