Wat is hot melt

Hot melt is een soort smeltlijm, het is leverbaar in korrels of in blokken. Per Zak, Doos of Pallet.

Hot melts worden veel toegepast in de verpakkingsindustrie. Hotmelts staan machine stops en herstarts eenvoudig toe, kennen een zeer korte afbind (aandruk) tijd (ca. 1 seconde) maar toch geen indroging aan de lijmnozzle. Bovendien is een hotmelt oplosmiddelvrij, en daarom zeer geschikt voor gebruik voor voedselverpakkingen. De juiste hot melt kent verder niet meer de nadelen van conventionele hot melt lijmen, zoals  verbranding en/of vervuiling van uw hot melt systeem.

De meest voorkomende Industriële hotmelt types zijn:

  • EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat) marktleider op het gebied van verpakkingen
  • PO (Polyolefine) is ten opzichte van een EVA een hot melt geschikt voor het verlijmen van kunststof.
  • MPO (Metalloceen gekataliseerde Polyolefine) is een zeer thermostabiele Lijmsoort; ook verkrijgbaar voor lage verwerkingstemperaturen
  • PA (Polyamide) is een hotmelt Lijmsoort welke na uitharding bestendig is tegen lage en hoge temperaturen en verschillende chemicalien. PA is wel hygroscopisch.
  • PSA / TPE (Pressure Sensitive Adhesive / ThermoPlastisch Elastomeer) is een Synthetische, Zelfklevende en Lijmsoort. deze zijn verkrijgbaar met desructieve, security-seals en hersluitbaar (voor mailings, toesturen van bankpasjes, marketing acties).
  • PU (PolyUrethaan) HMPUR is de meest hechtende Lijmsoort en vaak ook op PE en PP goed hechtend. Verwerking op een gesloten lijmsysteem.

'Systeemreinigende' lijmen bestaan niet, u heeft danwel een lijm, danwel een schoonmaakmiddel. Een thermostabiele, waterwitte polyolefine lijm zal wel bijdragen aan een goed en mooi schoon lijmsysteem.  Graag attenderen wij u op onze hotmelt cursus, waarin wordt uitgelegd hoe hot melts zijn gemaakt, de zwakke en sterke punten, en aandachtspunten voor apparatuur temperatuur instellingen.

Hotmelt lijmen worden verwerkt in een hot melt pistool. Dit begint bij eenvoudige varianten, op basis van bijvoorbeeld een 11mm lijmstick (lijmpatroon). Voor industriële toepassingen is er bulk hot melt apparatuur beschikbaar, met bijvoorbeeld smelttanks van 1KG, 4kG, 10KG of 30Kg.

De  meeste hot melts zijn thermplastisch. Er zijn inmiddels ook andere productgroepen die goed profiteren van het succes van het hot melt fenomeen. Zo zijn er PUR hot melt lijmen, die ook vloeibaar zijn bij hoge temperaturen, en door hun snelle afkoeling ook een snel productieproces ondersteunen.
Voor het verwijderen van hotmelt zijn diverse methodes beschikbaar:

-Standaard, maar schadelijke schoonmaakmiddelen zoals Aceton en wasbenzine

-Oplosmiddelvrije, voedselveilige alternatieven, zoals de PD 500 FS

-Diverse reinigingsmiddelen voor lijmwalsen, met name zeer effectief bij dagelijkse reiniging, zijn deze ook oplosmiddelvrij verkrijgbaar.

Op het gebied van apparatuurreinigen is het mogelijk om onderdelen te reinigen in een frituurbad met zonnebloemolie. Voor het goed reinigen van lijmapparatuur kunt het beste naar de juiste service partner gaan, zoals de fabrikant van uw lijmsysteem.

Login Form

mod_blogfactory_blog

© 2016 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomLead

Please publish modules in offcanvas position.